Bakgrunn

Ca.80% av sykehjemsbeboere har demens og sliter med å uttrykke seg verbalt og finne kreative aktiviteter de kan mestre. De ekskluderes ofte fra sitt hverdagsliv, og risikerer dermed dårlig psykisk velvære grunnet redusert sosial kontakt. Behovet for samvær med andre og å benytte sine kreative restevner forblir imidlertid det samme. Pårørende rapporterer at redusert verbal kommunikasjon hemmer meningsfull samhandling. Det er derfor viktig å tilrettelegge for aktiviteter som både bygger opp under den kreative mestringsfølelsen og bidrar til sosialt samvær og psykisk velvære. Det rapporteres også at mennesker med demens, gjennom kunst, kultur og lek kan møtes på likefot og snakke sammen. Kunst kan bidra til at mennesker kan ha kreative og utviklende liv – uavhengig av kognitiv status, og skape situasjoner som beveger og berører tilsynelatende apatiske mennesker.

Målsetning

-  å motvirke ekskludering og isolasjon av personer med demens

-å gi personer med demens opplevelse av å kunne uttrykke seg og kjenne mestring

-å skape arenaer for meningsfulle møter mellom beboere, pårørende og barnehagebarn

Metode

Beboere, pårørende og barn fra Diakonhjemmets barnehager vil komme sammen for å tegne, male og forme kunst under veiledning av en kunstner. Kunstelementene vil bli bearbeidet og profesjonelt satt sammen, montert, rammet inn, og/eller støpt, for så å bli benyttet som utsmykning av skjermet avdeling og tilhørende sansehage.  Det er prosessen og samværet, og ikke resultatet som vektlegges. Kunstneren finner elementer fra det som er laget og sørger for at det fremstår som dekorative verk som beboere og pårørende kan ha glede av.

Organisering av prosjektet

Flere av beboerne har langtkommen demens og det kan det oppstå utfordringer ift uro og manglende konsentrasjonsevne. Det jobbes derfor i små gr. på 6-8 beboere, et par pårørende og seks barn. Det vil være personale til stede som kjenner beboerne godt og kan fange opp om de eventuelt begynner å vise tegn på uro. Individuell tilrettelegging innad i gruppen vil bli vektlagt slik at alle får mulighet til å kjenne på mestringsfølelse.

Tidsaspekt

1.februar – 1.9.2025

Prosjektansvarlig

Benedicte Sørensen Strøm

Prosjektmedarbeidere

Vlad Kladko

Anette Cicilie Rundgren

Siri Ruud Reksten

Tove Veierød

Ingebjørg Haugen

Lisbet Røsok Maloku

Finansiering

DAM Stiftelsen

Samarbeidspartnere

Mental Helse