Til høsten skal kvalitetsrådgivere i Diakonhjemmet Omsorg ta fasilitatorutdanning i simulering, der også VR-briller brukes. Utdanningen gis av vitenskapelige ansatte ved VID vitenskapelige Høgskole i forbindelse med et samarbeidsprosjekt mellom VID og Diakonhjemmet Omsorg.
Øvelse gir trygghet
Simulering er en pedagogisk læringsmetode, hvor deltakerne kan trene på ferdigheter og øke sin kompetanse i veldig praksisnære situasjoner. Det er lov til å prøve og feile når en øver på ulike arbeidsoppgaver i simuleringen, samtidig som læringen ikke går utover pasientene. Målet er å gi en god trening for helsepersonell slik at de får styrket sin kompetanse og kjenner på en økt trygghet i møte med beboere på sykehjemmene.
-Målet med prosjektet er å styrke både 1.års sykepleiestudenters og ansattes pasientsikkerhetskompetanse. Det som er ekstra spennende med dette prosjektet er at studenter og ansatte simulerer sammen, sier Tania Nome og Benedicte Strøm som følger opp prosjektet fra Diakonhjemmet Omsorgs side.
Det at kvalitetsrådgiverne fra Omsorg først får en fasilitatorutdanning og deretter er med som medfasilitatorer når 1.års sykepleiestudenter ved VID skal gjennom Room of Horror og VR-simulering i praksisperioden gir også et ekstra læringsutbytte.
Et tilbud til helsearbeidere
Planen er at simulering som en pedagogisk læringsmetode i større grad skal brukes til opplæring av helsepersonell på sykehjemmene, og at kvalitetsrådgiveren ved sykehjemmet vil kunne gjennomføre simulering på arbeidsplassen på egen hånd.
Innsatsen med å sikre at helsepersonell øker sin observasjonskompetanse og føler seg trygge i arbeidet med beboere, er også en forlengelse av prosjektet hvor sykepleiere fikk opplæring i å vurdere smerte hos personer med demens.
Kvalitetsutviklingsprosjekt og forskning
Samarbeidsprosjektet mellom Diakonhjemmet Omsorg og VID skal vare i ett og et halvt år, men med håp om videre samarbeid.
Prosjektet er tildelt 150 000 kroner i samarbeidsmidler, for å drifte fasilitatorkurs og frikjøp av vitenskapelige ansatte ved VID og kvalitetsrådgivere i Omsorg.
Prosjektgruppen fra VID, med prosjektlederne Henriette Fossen Lien og Hege Hovd Faye-Schjøll, skal følge opp samarbeidet ved å skrive en rapport om prosjektet. Prosjektgruppen skal også samle inn data fra deltakende studenter og helsepersonell om deres erfaringer med å delta i simuleringsmodellene Room of Horror og VR for å fremme kompetanse innen pasientsikkerhet.
Prosjektgruppe etablert
En prosjektgruppe med daglig ledere fra sykehjemmene, representanter fra administrasjonen i Omsorg og vitenskapelige ansatte fra VID, er nå i gang med planleggingen av prosjektet som starter i august.